2 april 2016

Den regressiva vänstern i Sverige

Ett relativt färskt begrepp som börjar ta fart och växa i lite mer intellektuella kretsar i främst Storbritannien, men även i USA, är Regressive Left. Uttrycket myntades av Maajid Nawaz 2012. Uttrycket har inte tagit fart i Sverige, och kollar du upp termen på Wikipedia erbjuds utöver engelska endast översättningar på holländska och rumänska.

Kort sagt handlar det om delar av politiska vänstern som anses regressiva (i motsats till progressiva) i sitt tänkande och agerande. Centralt för denna skara är politiskt korrekthet uppskruvat in absurdum. Enligt Nawaz innebär detta att man förbiser trångsynta ideologier hos minoriteter  (i detta fall muslimer) för att inte kränka dessa och uppfattas som rasist. Något som inte borde vara möjligt eftersom att vara muslim inte har något som helst med ras att göra, som professor Dawkins anmärker i videon nedan.

Den regressiva vänstern är betydligt mer intoleranta mot intolerans av intoleranta ideologier, än de är gentemot den intoleranta ideologin själv.

Rädslan för att kränka någon i denna politiska korrekthet förlamar debatten kring många ämnen (i Sverige just nu asylpolitiken) och tystar många av våra skarpaste hjärnor. Som till exempel herrar Dawkins och Maher.

Ska vi tillåta människor på flykt att komma till oss i Väst? Självklart. Men då får de ideologier som många muslimska flyktingar faktiskt flyr från inte ligga i centrum och inte kunna diskuteras på grund av politisk korrekthet. Yttrandefriheten måste ligga i centrum, och med yttrandefrihet måste man få kritisera ideologier eftersom de är just idéer. Islam är en idé, precis som kristendom eller för den delen kapitalism eller kommunism. Idéer får prövas och testas, likväl som de får hånas och åsidosättas.

Vi tror inte längre på idén om Thor och Oden, allt färre tror på idén om en allsmäktig Gud. Det är nu dags att ta tag i idén om politiskt korrekthet för att få bukt med de i många fall föråldrade och ofta kvinnoförnedrande ideologier som följer med ökande globalisering.

Det här måste börja diskuteras i Sverige, för just nu är det ingen som gör det. Vår samhällsdebatt är förlamad av politisk korrekthet och den regressiva vänstern. Man kan inte lösa problem genom att ignorera dem (vilket PK ger upphov till) utan de måste kunna diskuteras och dissekeras fritt.

Bir du kränkt i en sådan debatt? So-fucking-what. Det har ingen betydelse över huvudtaget. Tål du inte att just din idé kritiseras - då är det troligtvis en rätt dålig idé.

Regressive Leftists @ Real time with Bill Maher. With Richard Dawkins.

"It's confused with racism as well, because an incredible number of people think islam is a race."
- R. Dawkins


 
How the PC Regressive Left Can Manifest Bigotry and Prejudice @ Big Talk. With Maajid Nawaz. 

"No idea is above scrutiny and no people are beneath dignity."
- M. Nawaz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar