22 september 2013

Onödiga yrken borde ha lägre lön

En sak som jag irriterat mig på senaste tiden är all yrken där man får en riktigt bra lön, utan att egentligen producera ett skit. Ingen påtaglig produkt, ingen direkt service och ingen som helst producerad nytta för kund eller allmänhet. 

Hur kan en person som inte tillför någon nytta få så bra betalt? Det är ju sjukt. Några exempel:
 
- Mäklare - det enda de gör är att vara en mellanhand för något en säljare lika gärna kunnat göra själv. Och det tar bra betalt för denna obefintliga nytta. Riktigt bra.

- Telefonabonnemangsförsäljare - då tänker jag främst på innesäljare som säljer en tjänst till kunder som lika gärna hade kunnat göra efterforskning och beställt online. Ingen nytta, inget värde. Men betalt, det ska dom ha…

- Konsulter av alla de slag - producerar inget alls. Det enda de gör är att prata. Deras råd kan göra att deras klient tjänar mer pengar, men det är ingen allmännytta inblandad någonstans.

- Servitörer - den enda nytta de gör är att förflytta mat som någon annan lagat och tillrett från punkt A till punkt B. En aktivitet som kocken själv eller matgästen hade kunnat utföra. Gratis.

- Säljare av alla de slag - de förmedlar en produkt någon annan tillverkat, marknadsfört, köpt in och placerat i en butik. Deras tillagda värde på en vara är närmast obefintligt. 

Istället för att låta dessa yrken, som i stort sett producerar intet och noll, få ut större och större löner - varför inte låta de yrkesgrupper som faktiskt gör en reell nytta få bättre betalt?
 
Städare som håller lokaler och gator rena, t-shirt sömmerskor, malmbrytare, ölbryggare, kaffeplockare, vindruvsmosare, glasblåsare, snickare, rallare, rörmokare, sopgubbar. Kort sagt - alla de yrken allt fler känner sig för "fina" för att utföra. Men det är klart, så länge man får bättre betalt för att egentligen inte göra något annat än att sitta ner - varför skulle någon vilja gå upp klockan tre på natten, sätta sig i en bullrig traktor och skotta snö på julaftonsmorgon för att alla kostymklädda utesäljare ska kunna åka och förse sina släktingar med meningslösa klappar??

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar